Leefgroep 2

 

 

Screen Shot 2014-09-03 at 21.21.33

Leefgroep 2,  dat zijn juf Line, juf Evi en juf Cindy met een toffe bende van het eerste en tweede leerjaar! In de voormiddag werken we allemaal braaf aan onze eigen kant van de schuifdeur maar in de namiddag gaat de projectwereld open! Samen werken we zelfgekozen projecten uit afgewisseld met enkele vaste thema’s.
Per week hebben we ook enkele vaste kringmomenten zoals een vertelkring, voorleeskring en klassenraad.
Afhankelijk van het gekozen thema of project hebben we ook een boekenkring, actuakring, toonkring,….
Zo maken we graag de tijd om de talenten van onze kinderen in de verf te zetten.  Ook de juffen proberen hun talenten te benutten.
Zo zal juf Cindy Franse lesjes en Ipad-sessies geven terwijl juf Line of juf Evi verkeer, drama -of muzieklessen geven aan de andere groep.
In het eerste leerjaar leren de kinderen hun eerste woordjes lezen en schrijven met Mol en Beer.  Dit is altijd heel spannend en daar kijken ze naar uit!  We lezen zoveel mogelijk. Daarom komen elke woensdag leesouders om samen met de kinderen te lezen.
Waar ze ook voor staan te popelen zijn de cijfers tot 20. Hiermee gaan we splitsen en tellen. Spelenderwijs en met materiaal leren ze vlot rekenen.

In het tweede leerjaar proberen we de kinderen weer een stuk zelfstandigheid bij te brengen. De kinderen hebben geen vaste plaatsen en werken met een eigen schuifje waar ze al hun materialen in kunnen wegbergen.  Op die manier kunnen de juffen voor elke les een andere groep kinderen bij elkaar zetten afhankelijk van de noden voor extra instructie, zelfstandig werk, enz…

Na het eerste overleg tussen de betrokken leerkrachten krijgen de kinderen ook een vast leesvriendje en werken we met een wekelijks contractje waarin de kinderen de planning van de dag zelf kunnen opvolgen en na elke les ook een korte feedback kunnen geven.

De maal- en deeltafels, het tellen met tientallen, de hoofdletters schrijven,… zijn de grote nieuwigheden in het tweede leerjaar. We proberen de inoefening hiervan zo goed mogelijk te stimuleren aan de hand van liedjes, apps, links op het internet enz…